Meet Maria!

Meet Maria!

Scenografia nu e doar creatie

 

Maria Ecaterina Tache

Pe Maria o stiu din facultate. E cu 2 ani mai mare decat mine. Dupa aceea, am colaborat pentru diverse proiecte, ultima data pentru filmul “Chosen”.  Maria face o multime de chestii interesante, de la scenografie si costume pana la fotografie si modelare 3D. Am stat de vorba cu ea despre ce o inspira, ce ii place si unde isi gaseste motivatia.

Care a fost momentul in care ai realizat ca asta vrei sa faci?

Nu a fost un moment anume. Am pornit pe alt drum si fara sa imi dau seama, am ajuns aici.

In copilarie, ce credeai ca vei face ca adult?

La fel ca majoritatea copiilor, credeam ca voi deveni medic. Eram convinsa ca voi trata prietenele mamei, daca vor mai trai pana atunci. Da! Chiar le-am spus asta!

Iti amintesti primele desene facute? Ce imi poti spune despre ele?

In copilarie nu imi placea sa desenez. Era singura materie la care imi faceau parintii temele. In schimb, imi placea sa schitez “planuri” de case si sa ma gandesc la ce am putea construi in curtea bunicilor. Asadar, erau niste patrate, linii, dreptunghiuri.

De ce scenografie?

Pentru ca profesoara de Sceno din liceu era mult mai cool decat cea de design vestimentar. Am aflat ulterior ca ce faceam in liceu nu era tocmai Scenografie.

Pentru cei care nu stiu prea multe despre scenografie, ne poti face o prezentare?

E domeniul care se ocupa cu scrierea scenariilor…Pardon! E altceva!

Nu vreau sa fac o prezentare academica a scenografiei pentru ca se gaseste usor pe net. In schimb, vreau sa mentionez un aspect al acestui domeniu, care nu prea se invata la scoala si nicidecum nu este mai putin important decat partea de creatie – comunicarea cu restul echipei. Poti avea cel mai tare concept dar trebuie sa stii sa il pui in valoare. Comunicarea permanenta cu regizorul si producatorul, la fel si cu restul echipei, departamentele de camera, electrica  este deosebit de importanta. Deasemenea, este foarte important sa stii sa organizezi echipa cu care lucrezi, de set dressing sau props si sa relationezi bine cu acestia – nici prea lejer, dar nici ca un dictator -. Pot aparea o multime de situatii neplacute sau neprevazute.

De aceea este indicat ca studentii de la Scenografie sa colaboreze cu ceilalti studenti de la regie, imagine. Foarte importanta este si practica, contactul cu platoul de filmare sau scena de teatru. Scenografia nu e doar creatie.

Stiu ca esti pasionata de fotografie. Daca ai putea calatori in trecut, sa fotografiezi orice persoana/loc/eveniment/lucru, ce ai alege?

Daca as putea calatori in trecut… De ce nu in viitor? Poate asta m-ar determina sa incerc si putina fotografie de strada, lucru de care momentan ma feresc.

3 artisti!

Gerhard Richter – E mare lucru sa ai emotii cand vezi niste dungi colorate in realitate!

Richard Serra – Spre marea mea rusine, abia luna trecuta am aflat de el.

Nick Brandt – Imaginile sale sunt mult mai celebre decat ii este numele.Inca se incapataneaza sa captureze viata salbatica pe film.

Ce faci cand nu faci arta?

Adica ce fac tot timpul? Nu consider ca fac arta.

Ce ar trebui sa faci si nu faci?

Curat in casa, exersat modelare 3D si renuntat la somnul de dupa-amiaza.

Cum gestionezi criticile si neincredea in sine?

La gestionarea neigrederii in sine inca lucrez. Cu criticile m-am obisnuit. Daca sunt constructive le consider lectii, sfaturi, daca nu, le ignor.

Intr-un film despre viata ta, personajul ar fiinterpretat de?

Christina Ricci

Ce te motiveaza?

Ciocolata!

Vorbesc pe blog despre oameni care ne inspira. Oameni creativi, care muncesc cu placere. Oameni obisnuiti sau prieteni pentru care arta nu e un sacrificiu sau un compromis. Esti unul dintre ei! Ce sfat ai pentru noi? Unde gasim resursele necesare sa ne exploatam creativitatea?

In consumul de dulciuri si in cultura vizuala a fiecaruia. Inspiratia si creativitatea nu cad din cer si nici nu se formeaza peste noapte; ci din lecturile, locurile si muzeele vizitate, filmele si spectacolele vazute, albumele si revistele rasfoite combinate cu exercitiul si perseverenta.

Check out some of her work!

Pe Robert il stiu din facultate. Este artist visual si face o multime de chestii interesante  printre care benzi desenate, ilustratii sau  key visuals pentru eventimente sau festivaluri. Obiectivul sau artistic este sa prezinte cat poate de bine societatea in care traim, trecuta prin filtrele perceptiei personale.

Intro Visare – Profetia Urbana

SEE MORE…Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *