Gabriel Popa – Contemporary Jewellery

Gabriel Popa – Contemporary Jewellery

Deja cu 100 000 de ani in urma omul a cautat sa se impodobeasca cu scoici. In epoca de piatra, s-au folosit bijuterii sub forma de siraguri alcatuite din dinti de animale, cochilii de melci, vertebre de peste, oase, perle sau chihlimbar. Cand s-a cunoscut prelucrarea metalelor in epoca bronzului, apar insa obiecte de podoaba din metal de diferite forme iar mai tarziu din sticla.

Gabriel Popa este un tanar designer super talentat, absolvent al Facultatii de Arte decorative si Design cu specializarea ceramica-sticla-metal. A urmat cursuri de istoria artei, sculptura in metal, estetica si bijuterie, toate acestea stand la baza formarii sale ca designer de bijuterie conceptuala. Am vorbit cu Gabriel despre bijuteria contemporana, arta and so on.

 

Hemfard Contemporary Jewellery

Every piece of jewellery tells a story!

Pe Gabriel aveti ocazia sa il cunoasteti pe 19 august la Manasia Hub unde va avea loc prima editie Artwaves manifest. Artwaves este un concept care duce ideea de vernisaj si expozitie mai departe, oferindu-le vizitatorilor ocazia sa cunoasca artistii si sa lucreze alaturi de ei. Artwaves isi doreste sa aduca oamenii mai aproape de actul creativ implicandu-i activ in realizarea unei lucrari. La prima editie Artwaves, artisti din diverse domenii vor lucra alaturi de noi intr-un cadru artistic construit cu grija alaturi de prietenii de la Manasia Hub, Gramofon Records si Kraftworxx Market.  Ne vedem acolo!

Hemfard Contemporary Jewellery

 

De ce bijuterie?

Am ales bijuteria din mai multe motive. Accesibilitatea este unul dintre ele, realizarea bijuteriilor necesita un spatiu relativ mic, iar sculele pot fi procurate treptat. Un alt factor determinant este faptul ca bijuteria combina sculptura, arhitectura si filosofia, activitati intreprinse de mine in timpul studiilor. Bijuteria este zona mea de confort si de framantare in acelasi timp.

Iti amintesti primele bijuterii facute?

Desigur! Eram in camera de camin, in primul an de facultate, cand unul dintre colegi a adus cativa patenti, o sarma si instrumente de lipit metal. Captivat de spectacolul focului, de temperaturile inalte, de fuziunea metalelor incandescente si de noile forme rezultate, am creat atunci primul inel din rotite de ceas si sarma. A urmat apoi o perioada in care am creat mai multe bijuterii simple, decorative fara un mesaj sau concept. De curand am inceput sa creez bijuterii relevante nu doar pentru mine ci si pentru societate.

Ce concept sau tema abordezi cand lucrezi?

Incerc sa abordez teme sociale si probleme ale societatii contemporane cum ar fi suprapopularea, incalzirea globala sau gestionarea resurselor naturale.

Ai realizat deja ceva in directia asta?

In primavara anului acesta a fost prima mea participare la Autor, expozitie internationala de bijuterie contemporana. In  colectia prezentata am evidentiat relatia dintre om si natura punand in contrast peisajul urban cu cel natural, tehnologia cu natura. Tehnologia care sta la baza formarii societatii contemporane tinde, totusi, sa acapareze mediul natural (care sufera modificari climatice si genetice) si face parte tot mai mult din corpul si din vietile noastre. Oamenii tind sa uite legatura noastra fundamentala cu natura provocand astfel probleme precum  slaba gestionare a resurselor naturale, suprapopularea sau incalzirea globala.

Principalul scop al colectiei a fost acela de a tematiza si constientiza toate aceste aspecte ale relatiei noastre cu natura, ale relatiei noastre cu noi insine.

Colectia aceasta m-a plasat in topul preferintelor vizitatorilor, castigand astfel premiul ”AWARDED BY THE PUBLIC”

Ce schimba asta pentru tine? Cum se simte?

Fiind prima mea participare la o expozitie nu  am stiut ce asteptari sa imi fac. Faptul ca am castigat premiul inseamna o validare a muncii mele, inseamna ca mesajul meu este de interes  public si ca sunt pe drumul cel bun in ceea ce priveste bijuteria contemporana. Acest lucru imi da incredere pentru realizarea colectiilor urmatoare.

Persoane pe care le apreciezi sau care sunt o sursa de inspiratie?

Pe intreg parcursul activitatii mele de formare am fost inconjurat de oameni talentati de la care am incercat sa asimilez cat mai multe cunostinte. In domeniul artistic, in special in designul de bijuterie si-a adus un aport considerabil domnul profesor Bogdan-Severin Hojbota.

De asemenea, urmaresc indeaproape activitatea oamenilor de stiinta Jacque Fresco si Noam Chomsky.

Cu ce materiale preferi sa lucrezi?

In mare parte a bijuteriilor folosesc materiale comune, usor de procurat, provenite din reciclarea obiectelor defecte dar pot prelucra si materiale pretioase precum argintul sau aurul. Imi place sa lucrez cu lemn, rasina, sticla, ciment sau plastic.

Cui crezi ca se potrivesc bijuteriile tale?

Designul bijuteriilor mele este unul simplist, ergonomic. Cel care imi poarta bijuteriile trebuie sa fie doritor sa poarte nu doar o bijuterie ci un intreg concept, sa il poarte pretutindeni si sa il impartaseasca toturor, in semn de protest, poate. Trebuie sa fie iubitor al naturii, al formelor si ideilor simple, caracterizate nu de minimalismul ce duce spre lipsa de imaginatie cat mai degraba de maximizarea expresivitatii prin minimul de linie.

Ce faci cand nu faci arta?

Arta presupune sacrificii si investitii semnificative. In general imi impart timpul in doua parti; prima parte presupune insusirea resurselor financiare si materiale iar timpul ramas il dedic documentarii si realizarii bijuteriilor.

In ce masura existenta unui designer de bijuterie depinde de comanda sociala?

Ca in toate celelalte domenii de activitate, creatorul de bijuterie depinde de comanda sociala din mai multe motive. Primul este acela ca ii asigura o resursa financiara, permitandu-i continuitate si stabilitate in creatie. Faptul ca bijuteriile ii sunt achizitionate inseamna  recunoastere si apreciere a valorii acestuia. In acelasi timp inseamna ca mesajul sau este unul necesar societatii si ca se afla pe drumul cel bun in demersul sau.

Despre curajul de a te reprofila – este arta un compromis sau o solutie salvatoare?

In contextul in care tehnologia, artificialul si masinariile tind sa inlocuiasca activitatile fizice ale oamenilor, lasandu-le astfel mai mult timp liber, arta si stiinta sunt solutiile salvatoare. Desigur, acest lucru presupune curaj si asumarea unor riscuri.

 

Hemfard Contemporary Jewellery

Pe Gabriel Popa dar si mai multe din bijuteriile sale le puteti gasi pe pagina de FACEBOOKHemfard Contemporary Jewellery!

Ne vedem la Manasia Hub pe 19 august pentru o portie adevarata de bijuterie contemporana!

Multumim Gabriel!

 

Vrei sa schimbi aspectul locuintei tale? Cu ceva imaginatie si cateva solutii tehnice poti realiza chestii super tari cu bani putini. Am facut- o si eu! Afla mai multe din: Jurnal de design – Creativ cu buget redus!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *