Rustic-Modern. De la rustic la modern sau invers?

Rustic-Modern. De la rustic la modern sau invers?

Pentru muți, rustic înseamnă vechi. Deci cum reușim să păstrăm un stil rustic într-un spațiu aerisit și modern?

Din ce în ce mai mulți designeri și arhitecți militează pentru arhitectura tradițională. Este însa tot mai dificil să distingem între autentic și neautentic. Alăturarea a două concepte precum vechi și nou poate deveni o corvoadă. Ce înseamnă rustic-modern și ce elemente caracterizează acest stil?

 

Iată câteva exemple din emisiunea Visuri la Cheie! Arhitecții Alina Vîlcu si Omid Ghannadi, îmbină elemente arhitecturale și decorative într-o amenajare cu tendințe rustice!

 

Stilul rustic-modern este o variantă tot mai cautată. Este opțiunea optimă pentru cei care vor sa îmbine farmecul și căldura stilului rustic cu facilitățile unei locuințe moderne.

În episodul 9 de la Visuri la Cheie colegii mei au abordat o temă cu aer rustic. Au primit această provocare cu mare entuziasm și au găsit soluții care îmbina foarte bine cele doua concepte. Finisaje naturale de lemn și piatră, elemente decorative realizate adaptat nevoilor moderne, toate pentru o amenajare actuală cu spirit rustic.

Cheia pentru decorarea cu succes a unui spațiu rustic-modern este un plan deschis, aerisit, decorat cu elemente arhitecturale sau de mobilier cu aspect rustic. Elemente arhitecturale, pe cât posibil autentice, ca bârnele vechi de lemn, un perete placat cu piatră sau lambrisat, prezența unui șemineu, sunt detalii care îmbracă acest stil.

Mai sus Alina a gândit un spațiu de relaxare. Peretele cu fereastra este placat cu piatră, element care subliniază aerul rustic al încăperii. Sub fereastră, a gândit o banchetă în continuarea căreia se află un șemineu cu bioetanol. Acest tip de șemineu nu oferă foarte multă căldură dar cu siguranță impactul vizual întregește imaginea rustic-modernă. Leagănul, realizat din sfoară și un cadru metalic rotund este decorat cu un material textil care imită blana. Biblioteca, spațiul tv și intrarea în dormitor pot fi mascate de două uși culisante din lemn. Măsuța de cafea a fost realizată din bârnele casei bătrânești.

 

Alina este unul dintre arhitecții care promovează conceptul de reciclare creativă, de restaurare adaptată nevoilor moderne și respectarea specificului local arhitectural. Multe dintre proiectele ei abordează într-un spirit curajos și modern elemente tradiționale. Reutilizarea materialelor autentice propusă de ea, aduce in cadrul amenajării o bucată din fosta viață a familiei. La un nivel mai profund, măsuța de cafea nu are doar rol decorativ, ci stimulează sentimentul apartenenței oamenilor la spațiul respectiv.

Tot pe conceptul reciclării creative, Omid a realizat masa din living, din lemnele recuperate de la vechea casă bătrânească. Lemnul autentic a fost acoperit cu o foaie de sticlă fiind astfel protejat și oferindu-i mesei un aer rustic-modern. Dar ce poate fi mai rustic decât piatra? Aici Omid a folosit de travertin ca sa decoreze pereții.

Și în cazul fațadei, colegii mei au pastrat stilul rustic, evidențiat prin prezența finisajelor din lemn si piatră.

Regăsim tema rustică și în episodul 1, în dormitorul gândit de Alina, în cadrul amenajării de la Nedelea. Aici stilul rustic a fost subliniat prin câteva elemente decorative. Polița de lemn de deasupra patului a fost realizată din o bucată decorativă din lemn reciclată de Alina. Aceasta își depășește deci rolul decorativ și funcțional devenind o punte de legătură cu trecutul.

Tăblia patului a fost realizată dintr-un trunchi de copac, decorat cu 2 perne mari realizate din etamină cusută manual, reciclată din vechea casă. Din nou, Alina ne arată că soluțiile creative sunt în jurul nostru și ne putem folosi de reciclarea lucrurilor vechi pentru realizarea de obiecte noi. Și nu orice obiecte noi, ci unele autentice pline de valoare și încărcătură emoțională.

La baie regăsim prezența finisajelor de lemn și piatră, plăcile de travertin și parchetul. Mobila este realizată la comandă după proiectul Alinei și păstrează un aer rustic care se regăsește în polița de sub geam. În spatele oglinzilor a fost montată bandă led, pentru un impact vizual puternic și un plus de volum și lumină.

 

 

Nu uita să dai like și paginii de FACEBOOK pentru mai multe idei și soluții creative!

 

Mai multe despre amenajările din cadrul emisiunii Visuri la Cheie poți găsi pe blogul Adelei: adelaparvu.com iar pe site-ul voyo.ro poți vedea oricând episoadele difuzate.

 

Vrei să schimbi aspectul locuinței tale? Cu ceva imaginație și câteva soluții tehnice poți realiza chestii super tari cu bani puțini. Am făcut- o și eu! Află mai multe din: Jurnal de design – Creativ cu buget redus!

 

 

Surse

adelaparvu.com

madr.ro/docs/dezvoltare-rurala

idealdecor.ro

cuded.com

Foto

Razvan Lupica

Sever Popescu

 

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *