Căsuță din lut recondiționată cu suflet

Căsuță din lut recondiționată cu suflet

A părăsit orașul și s-a mutat la țară unde a recondiționat o căsuță din lut, veche de 100 de ani.

Alexandru Cioabă se descrie ca fiind o personalitate foarte complexă. Artist, scriitor și antreprenor. Poate pe viitor chiar politician ‘că așa nu se mai poate’. E destul de supărat pe situația politică de la noi, și pe bună dreptate. Statul nu ajută oamenii ca el, ba din contră, le pune bețe în roate și îi împinge pe mulți să fugă de aici. Am vorbit cu Alexandru despre căsuța de lut, viața la țară și unde iși găsește motivația. Enjoy!

 

Cine e Alexandru Cioabă?

 

Sunt antreprenor din sânge. Ambii părinti au pus bazele unor afaceri după căderea comunismului (tipul afacerilor corecte), așa că mi-a venit natural. În Romania însă nu se mai poate, este un despotism al furtului din partea statului, care te fură pe unde poate, cu taxe inventate, amende ‘fake’, stres, legi proaste și așa mai departe. Am 29 de ani și sper sa plec în curând din țară sau să schimb ceva.

De ce ai părăsit orașul?

 

Am luat o decizie strategică în treapte. Am vrut să fug din șobolănăria care a devenit Bucureștiul, atât fizică cât și spirituală. Mi-am căutat un teren la 2 h de București, într-o zonă defavorizată (montană), unde să iau fonduri europene ca să o pot dezvolta. Bineînțeles că am primit la fiecare pas numai bețe in roate. Planul era, ca după ce termin proiectul ăsta, să intru în politică sau să plec din țară.

Care e povestea căsuței?

Căsuța este în satul Corbi, județul Argeș. Am cumpărat mai mult teren, pentru că era mai ieftin, și am construit o casă din lemn. Pe unul din terenuri era o căsuță ciobănească, mică de 10 mp și veche de 100 de ani. Mi-ar fi părut rău să o distrug de tot. Nu sunt genul de om care distruge, ci mai degrabă care salvează. Așa că m-am decis să o recondiționez.

Cum a fost procesul de renovare?

Costurile au fost destul de mari. În jur de 10-15 mii de euro pentru o căsuță de 10 mp. Oamenii trebuie platiți, altfel nu vin la muncă, iar meșteri buni găsești greu. Căsuța am făcut-o ca acum 100 de ani. Am ridicat-o, am pus piatră la fundație, am luat șipci de lemn și am umplut găurile din zid, am dat cu un mix de sfoară și lut (practic s-a cimentat din nou), pe acoperiș am pus un velux și șiiță, cum se punea pe vremuri.

Și? Acum cum e?

 

Îmi place foarte tare cum a ieșit, ceva inedit, ce ar trebui să se facă mai des în țară. Eu sunt născut și crescut la București, dar verile le petreceam în munții Apuseni. Sunt jumătate moț, din partea bunicii, deci sunt obișnuit cu muntele. Dimpotrivă, cu viața în acea infecție de oraș nu mă pot obișnui.
Din partea autorităților, nesimțire, delăsare, analfabetism, prostie, răutate, parcă toate s-au strâns la noi, românii. Doar cu o mână de oameni m-am ajutat. Mie personal, mi se pare că duc o viață tare frumoasă. Am internet, televizor, lemne pentru foc, curent electric de la panouri și eoliană. Mi-am făcut propriul sistem de captare al apei și canalizare, deci am aceleași condiții ca în oraș, mai puțin nebunia care a ajuns să însemne Bucureștiul.

Vorbesc pe blog despre oameni care ne inspiră, oameni care nu ezită să o ia de la 0 și să se reprofileze, să se îndrepte către alt domeniu de activitate. Asta presupune multă ambiție, să ai curajul și entuziasmul să faci și altceva, să inveți. Oameni obișnuiți, prieteni, pentru care viața nu e un compromis sau un sacrificiu. Ești unul dintre ei. Ce sfat ai pentru noi?

Lucrez de la 18 ani. Am început într-o agenție de publicitate, unde am fost de la grafician la ceo. După, am fost dezvoltator imobiliar. Pot spune cu mâna pe inimă, că ce mă întristează cel mai tare, este prostia românului care preferă să abandoneze satul pentru o șobolănărie. Asta au devenit orașele mari ale țării, care sunt cu bună știință transformate într-o mare mocirlă și capcană sufletească. Umblu prin sate și văd case vechi lăsate în paragină în loc să se mute tinerii, să-și facă un business local sau pe net. Prostie și delăsare.

 

Distrugerea sau degradarea patrimoniului construit şi natural înseamnă dispariţia memoriei şi a identităţii culturale a cetăţenilor României şi, în consecinţă, incapacitatea de a transmite această moştenire generaţiilor următoare

Te gândești la o transformare pentru locuința ta dar nu știi de unde să începi? Scrie-mi, și împreună vom găsi cel mai potrivit răspuns la întrebările tale! Fii creativ!

 

 

 

Nu uita să dai like și paginii de FACEBOOK pentru mai multe idei și soluții creative!

Amenajarea unei băi mici poate fi o adevărată provocare. Atât în cazul apartamentelor, cât și în cazul caselor, mai ales cele construite înainte de 2000, s-a pus accentul pe utilitatea băii de serviciu și prea puțin pe design. Astăzi când confortul vine să completeze utilitatea spațiului, căutăm soluții cât mai creative cu care să punem în valoare spațiile mici. Află mai multe! – BĂI MICI AMENAJATE MODERN1 thought on “Căsuță din lut recondiționată cu suflet”

  • Apreciez curajul, este greu știu despre ce vorbești. Si eu am renunțat la multe si m-am mutat la țară. Anul acesta vreau să construiesc ceva cât mai economic, ne autofinanțăm , producem hand made multe produse Bio pe care le vindem .As fi recunoscătoare pentru sfaturile tale! Mulțumesc!😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *